Klipp och klistra


Jag satt och läste på ett hundforum där det till största del sitter ägare av bull & terrierhundar. Någon startade en tråd om kuperade öron och många enades om hur fruktansvärt fult och onödigt det är. Men så fanns det också de som tyckte att det är så snyggt och praktiskt. En hund med kuperade öron får ett snyggare "uttryck" hette det och "könsprägel" syns bättre osv.

Lägger upp en bild på Mimmi vars ägare kanske ville ha en hund med snyggare uttryck och klippte av öronen själv.




Jag tror att Mimmis uttryck hade kommit fram precis lika bra med öronen kvar. Tom bättre.
Foto är från Hundstallets hemsida, Mimmi omhändertogs, ägaren straffades och Mimmi har fått ett nytt hem.



-

Kunde inte sagt det bättre själv.


Just nu läser jag boken "KBT i utveckling" av Anna Kåver och vill citera ett litet stycke här i bloggen:

"Bestraffning är tyvärr en vanligt förekommande teknik för att försöka ändra på andras beteende. När någon gör "fel" ska det omedelbart bestraffas! Vi vet dock att detta inte fungerar särskilt bra. Kopplingen mellan själva straffet och beteendet är sällan särskilt tydligt utan istället ofta långsökt. Beteendet är dessutom omöjligt att göra ogjort och nyinlärningen är minimal när man använder sig av bestraffning. Det är dessutom inhumant och ofta oetiskt. I alla sammanhang som syftar till inlärning är positiv förstärkning att föredra. Bekräftelse, beröm, uppmuntran och vägledning gör oss avslappnade och positivt inställda, något som i sin tur gör att vi kan ta in och integrera drt vi lär oss på ett bättre sätt."

Den här boken handlar om människor, men samma sak gäller självklart våra hundar (och alla andra däggdjur för den delen)!






-

Nu är värmen här!


Kolla in exempel på hur varmt det kan bli i bilen efter att den stått en stund. En hund tål inte hög värme under en längre tid utan att få värmeslag! I 49° C tar det mellan 20-50 min. innan hunden får livshotande skador. En bil som står i skuggan, när det är ca 25° C i skuggan ute, får en inne-temperatur på 49° C efter ca. 30 min.
En hund med en inre kroppstemperatur på 42° C riskerar att dö utan veterinärvård!










Att "bara" springa in i en butik och lämna hunden i bilen en varm sommardag kan tyvärr leda till att hunden dör av värmeslag. Är situationen för en instängd hund akut har du enligt brottsbalken 24:4 rätt att krossa rutan alt. bryta upp dörren eftersom du "agera i nöd". Men kontakta alltid polisen först och försök att få tag på ägaren. Om det inte lyckas kan det vara bra att se till att du har vittnen till situationen.



-


I träningsväskan





Koner, musmatta, leksak och klicker känns ju som ganska givna saker när det gäller hundträning. Men en potatis och en sked?
Potatisstafetten brukar va en av de svåraste, och roligaste, utmaningarna jag kan ge mina elever. Lökstafetten är också poppis =)



-


Vårkänslor!


När jag satte mej och pluggade i solen på balkongen ville brudarna så klart vara med!








Tänk att det nästan går att få bra bilder på min svarta gris med mobilen. Tekniken är underbar!
-

Debatt


http://catchup.radio1.se/catchup_radio.php?id=1812&category=24&type=audio

Irené var, och är, riktigt bra som vanligt. Herr Sundin har ju taggat ner en del, men bygger fortfarande de flesta argument på åsikter och inte fakta. Robban fick en kommentar om att "hundar inte är riktigt är din grej" och jag är benägen att hålla med. Att leda debatter utan att låta sina egna åskter färga allt kan vi också lägga till på den listan...




En gammal goding!


När min första hund, Ella, kom in i mitt liv kunde jag inte jätte mycket om hundar. Jag hade alltid drömt om att ha hund och kommer ihåg att den första riktiga hundboken jag läste va "Kontaktkontraktet". Efter en tid med Ella insåg jag att jag måste lära mej myyycket mer om hundar, bara för att klara av min egen. Ska man säga på grund av, eller kanske tack vare Ella började jag utbilda mej inom hunderiet.

En av de första grejerna var det här med aktivering. På min första valpkurs fick vi komma med förslag på passande aktivering och jag föreslog "godisträd" som jag hade läst om på någon site. På den tiden gjordes det minst ett godisträd per långpromenad, nu har jag helt glömt det. Så här om dagen fick Millie ett hederligt gammalt godisträd!

Hon var inte jätte impad men letade snällt reda på alla godisar och petade loss dem ur barken. Självklart gör vi den här extrema aktiveringen med hjärtformat godis!
Om du vill göra samma sak med din hund ska du va noga med att vovven inte måste skada trädets bark för att komma åt godiset.




In action!





-


Uppdatering Kastreringsprojektet:


Ytterligare åtta hundägare har nu skickats vidare genom Kastreringsprojketet till Bagarmossens Djursjukhus. Dessa kommer att kunna boka en tid för kastrering av sina hundar from den 18 april.

Sammanlagt har nu 18 hundar beviljats gratis kastrering genom Kastreringsprojektet Stockholm.

Är du ägare av en blandrashund av sk. kamphundstyp och vill du få möjlighet att kastrera din hund (tik el. hane) kostnadsfritt genom projektet?
Anmäl dig via: [email protected]

/Kastreringsprojektet Stockholm






-


Måndagsgruppen på en tisdag.


Jag har alltid väldigt roligt på Måndagsgruppen, men dagens avslutningsstafett tog nog priset. Det var verkligen ett sånt tillfälle när jag önskade att jag hade en filmkamera. Dels för att det såg kul ut med potiatisar, hundar och konser som flög åt alla håll! Men mest för att ni skulle få se mina duktiga deltagare som jobbade så hårt för att ta sej igenom salombanan! Ni är grymma! Speciellt Hattis matte visade ett sånt tålamod och lugn trots Hattis förkärlek till koner och potatisar =)

Utöver det tränade vi en massa hundmöten, följsamhet och kontakt och så backades det i fotposition. Zion och Adam var lätta på tassen som små bc:s. Kelly klarade det galant med hjälp av en liten kant. Donna ser ingen mening med att backa när man kan ha så kul med en massa andra trick och trots Emblas myror i brallorna så lossnade det riktigt bra till slut. Under tiden fick Hatti och Balder ta en promenad och träna hundmöten med varandra. Av någon anledning hade de lite svårt för varandra i början men det släppte med lite hjälp av deras duktiga mattar.

Tyvärr hade jag inte laddat telefonen innan, men jag lyckades fånga några av mina fyrbenta deltagare på bild.

Mopsen Balder!



Söta Hatti spanar in de andra.



Världens gladaste Donna!



Adam är inte bara söt, han är galet duktig också.





-

Lika barn...


Millie, och staffar överlag, kallas ofta för grisar. Men nu har jag jämfört bilderna noooga och hittar inga direkta likheter. Vad tycker ni?







Goda råd...


Som nybliven hundägare får man ofta massor med "kloka" råd. Jag sätter kloka inom citationstecken eftersom personen som ger rådet säker tycker att det är väldigt klokt. Personen ifråga har säkert haft hund i 25 år, kanske t o m en bruksras, och är därför fullärd när det gäller våra fyrbenta vänner. Eller så har personen lagt sej an med den dåliga vanan att titta på amerikanska hundprogram och vill dela med sig av sina nya kunskaper...

Man får många råd från alla håll och det fortsätter under hela ens tid som hundägare, speciellt om man hänger i rastgårdar, vilket jag undviker. Jag är inte mottaglig för allt men lyssnar artigt och har slutat att diskutera med främmande människor, även om jag inte kan hålla mig ibland.
Jag läste i en mamma-blogg om att man nog måste, precis som med alltid i livet, göra många av misstagen själv och inte undvika "faror" genom att följa alla goda råd. Man kommer känna sig usel, okunnig och som världens sämsta hundägare. Men det är okej, för det har alla gjort.

Men så skrev den blivande mamma en jäkligt bra grej! Välj ut en person som du tycker är den typ av hundägare som du vill vara och fråga den personen om råd när du behöver. Då blir det lättare att sålla intrycken.
Utöver det tycker jag att man ska stänga av tv:n, umgås och leka med sin hund, läsa några bra hundböcker (läs: de jag rekommenderar). Kanske gå någon inspirerande kurs hos en instruktör som man har kollat upp ordentligt innan man anmäler sig.
Det är ett privilegium att ha hund, glöm inte det =)





-


Måndagsgruppen vecka 14.


Det va en laddad liten grupp som träffades för att träna. På menyn i måndags stod bla att avsluta utmaningen "backa in" som de har kämpat med i två veckor, snygga ståenden och tandvisning inför sommarens skönhetstävlingar, lära vovven att trä i huvudet i halsbandet själv och att backa i fotpos.

Jag va inte på topp men det va gruppen och alla jobbade på väldigt bra. Under slut-stafetten försökte jag ta lite foton med min mobil, men trots de fina motiven blev inte reslutatet så bra. Bara det att publicera dem här har krävt otaliga samtal till min privata datasupport (läs: bästa kompis), uppdateringar och nedladdningar av nya program. Här kommer några små godbitar iaf.

Vita Kelly (med Millie i bakgrunden)


Svarta Kelly (det finns en röd Kelly också).


Isso, gruppens nykomling.


Bubba in action.


Söte, men tyvärr något suddige Zion!


Vår duktige lille tricolor Kasper!



Jag lyckades tyvärr inte fånga Donna och Chiefa på kort, men jag ska göra ett försök så fort jag får tillfälle!



-




Plågad?







Av hennes uppsyn att döma skulle man kunna tro att jag plågade henne, inte tränade tricks...



-

Tips!



Förra våren blev Millie ordentligt magsjuk. Hon blev så sjuk att hon höll på att slitas ifrån mej och fick ligga med dropp i flera dygn. Troligtvis var det något äckel som hon hade hittat och smaskat i sej, inte för att jag märkte nått speciellt. Men när snön försvinner kommer ju allt snusk fram och många hundar är inte sena att ta sej en smakbit.

Om din hund ibland stoppar i sej saker den hittar på marken, och det gäller nog de flesta hundarna, så tycker jag att Canikur funkar väldigt bra. Det finns på receptfritt på Apoteket både i piller- och pastaform. Jag tycker att pastan är bättre eftersom den är mycket enklare att ge.
Ett litet fredagstips helt enkelt!


-




RSS 2.0