Uppdatering!
Uppdatering av Kastreringsprojektet:
Svenska Djurskyddsföreningen har meddelat att de kommer att stå för hela kostnaden för kastrering, oavsett vem som söker, förutsatt att hund och hundägare är hemmahörande i Stockholms Län samt att hunden är en blandras av sk. kamphundstyp.
Tidigare information om att en uppdelning kommer ske i två grupper; kostnadsfritt respektive reducerat pris, gäller därmed inte längre.
Anmälan till Kastreringsprojketet sker genom att ni skickar era kontaktuppgifter till [email protected], därigenom förmedlas kontakten med ett djursjukhus (Bagarmossens Djursjukhus eller Albano Djursjukhus).
De första tiderna kommer att finnas i April 2011. De första kastreringerna kommer att ske på Bagarmossens Djursjukhus i södra Stockholm.
Arbete pågår med att ta fram informationsmaterial samt en hemsida.
-
Kastreringsprojektet Stockholm
Vad är kastreringsprojektet?
Kastreringsprojektet Stockholm är ett projekt som beviljats och finansierats av Svenska Djurskyddsföreningen. Kastreringsprojektet kommer att erbjuda gratis kastrering av hanar och tikar av sk. kamphundstyp.
Varför?
Syftet med Kastreringsprojektet är att begänsa oseriös avel och sprindning av blandrashundar av kamphundstyp.
-Genom att minska den oseriösa aveln, och därmed minska tillgången av den här hundtypen (för famförallt oseriösa och okunniga hundägare) kan man minska tendensen att hundar av denna typ bli vandringspokaler utan något högre värde.
Kastreringsprojektet vill öka värdet för den här hundtypen, öka deras levnadsstandard men även komma åt ett problem som i annat fall kan komma att åtgärdas med ex. rasförbud.
Vad menas med hundar av kamphundstyp?
I Kastreringsprojektet syftar begreppet på (företrädesvis blandras-)hundar av någon eller flera av raserna American Staffordshireterrier, American Pitbull terrier, Staffordshire bullterrier, Bullterrier, Cane corso, Mastiff, Presa canario och liknande raser.
Aveln:
Information från domstolar, polis och länsstyrelse ger en bild av en avel/uppfödningen som sker under sorgliga och bristfälliga förhållanden så som i garderober utan ljus och vetilation eller i avgränsade delar av badrum. Valparna skiljs ofta tidigt från sin moder (det finns en idé om att hundarna blir särskilt tillgvina om de skiljs från modern tidigt) och säljs i vissa fall så tidigt som vid 4 veckors ålder. De som bedriver den här typen av avel saknar grundläggande kunskaper kring hundhållning och uppfödning och de säljer dessvärre ofta vidare valparna till andra personer som också gör det. Avseende parningen saknas även där grunläggande kunskaper, man avlar på storlek och utseende men ser sällan till hundarnas egenskaper. Eftersom kunskap om sjukdomar och dess ärftlighet ofta skanas avlar man även på sjuka djur (ex. generell demodex). Man avlar utan eftertanke, och uppgörelsen om parning kan ske på trottoaren någonstans i en förort när man träffar någon som har en likadan hund.
Mer:
Begränsning:
Kastreringsprojektet är i dess nuvarande form geografiskt beränsat till uppptagningsområde Stockholms län.
Samarbetspartners:
Bagarmossens djursjukhus, Albano djursjukhus, Hundstallet.
Hundstallet berättar:
"Det är betydligt svårare för Hundstallet att omplacera en hund av kamphundstyp än en hund av annan typ, Hundstallet upplever att "den marknaden är mättad".
Hundstallet säger nej minst en gång per dag till människor som hör av sig till dem och önskar hjälp med att omplacera sin hund av kamphundstyp (vilket dessutom innebär en kostnad för hundägaren om 1500kr). Många av de som ringer till Hundstallet och önskar hjälp med omplacering har i sin tur köpt hunden på annons (ex. blocket) och då köpt en hund som beskrivits som "problemfri" men som sedan visat sig vara något annat. Säljaren har då inte längre gått att nå.
Hundstallet delar inställningen att värdet för denna hundtyp måste öka. Hundstallet vill kunna fortsätta ge hundar av denna typ en chans till ett nytt hem men det förutsätter att antalet av dem inte fortsätter att eskalera i den takt de gör nu -de bra hemmen räcker inte till."
-
Måndagsgruppen vecka 13!
Vi har numera tre Kelly i gruppen; en vit, en röd och en liiiten svart. Om alla kommer nästa vecka ska jag försöka knäppa kort på dem. De är söta som socker alla tre men väldigt olika.
I måndags la vi en del krut på kontakt och hundmöten. Vi hade två nybörjare i gruppen men det är kunskaper som även "gamlingarna" behöver fila lite på.
Hatti har gjort enorma framsteg sen förra veckan! I slutet av träningen satt hon tom i gruppen utan att bry sej speciellt om de andra hundarna medan matte lyssnade på mitt babbel. Grymt! Lill-Kelly drog på sej sin rosa polo och travade sej igenom alla utmaningar. Hon gjorde det dock väldigt svårt för mej att koncentrera mej, valptarmen vände nämligen nästan ut och in på sej!
Vita Kelly var väldigt koncetrerad och jobbade på bra, hon var också den enda som klarade av utmaningen direkt i slutet av stafetten! Jag har märkt att flera av vovvarna har börjat slarva med var de har tassarna när de hälsar, de är mer i luften än på marken =) Så i slutet av varje slalombana ställde jag en karl som hade som uppgift att prata med glad röst och hälsa på hundarna. Varje hund skulle klara att hälsa i fem sekunder med tassarna i backen innan de fick börja gå tillbaks. Oj oj va vissa fick kämpa!
Zion och Bubba har börjat greppa utmaningen, var och en på sitt speciella sätt. Shandy sjöng en snutt för oss, lekte som en vilde och jobbade riktigt bra. Måndagsgruppen är riktig lyx för mej!
-
Slut som artist...
Efter en dålig natts sömn, en rolig och utmanande dag på jobbet och en undebar måndags kväll med Måndagsgruppen är jag trööött. Hör imorgon.
-
Huset fullt av hundar.
Foto är på lille Viggo som bodde hemma hos mej tills han hittade ett nytt hem. Viggo hade inte kunnat va med i programmet eftersom han hade ett välutvecklat resursförsvar både mot människor och hundar.
Många har åsikter om programmet "Huset full av hundar" och det har jag också så klart.
1) Hundarna som söker nya hem är speciellt utvalda för att klara av att delta i programmet, vilket är bra. Men det ger en ganska skev bild av hur majoriteten av de hundar som omplaceras faktiskt uppför sej och mår. Jag jobbade i flera år med en förening som omplacerar hundar och åkte ofta ut och träffade och utväderade hunden som sökte hem. Ytterst få va problemfria.
2) De slänger ihop sex främmande hundar i ett främmande hus och kollar vad som händer. Hittills verkar det som om det har gått bra, men varför testa? Även det ger en skev bild till människor med begränsad kunskap om hur hundar fungerar.
3) När någon av hundarna bajsar/kissar inne, tuggar på saker alt. gör andra hyss är det ingen som förklarar att det här är helt normalt för en omplaceringshund som hamnar i en ny miljö. Speciellt när de blir lämnade ensam. Rumsrenhet och ensmträning tar tid.
4) I den förening som jag jobbade för lämnade vi inte ut hundar på prov. För mej är det en självklarthet och jag tycker att programmet ger en konstig bild av hur man gör när man letar efter en ny familjemedlem. Hemleverans och Robinson-inspirerad utröstning av hundar är, som tur är, inte standard.
5) De sk. "hundexperterna" som finns på plats har ännu inte stigit fram (vad jag vet). En dök upp i ett debattprogram och har inte en speciellt imponerande meritlista. Är betydelsen av ordet "expert" något man själv får hitta på?
Vad är bra då? Jo att de belyser att man kan ta en omplaceringshund istället för att köpa valp och att det äntligen har kommit ett hundprogam där man inte gör ledaskapsövningar eller slänger skrammelpåsar på hundarna. Men vem vet, det kanske kommer i ett senare program...
-
Läsvärt!
Hundstallet ventilerar:
http://hundstallet.se/index.php/nyheter/bloggen/1001
Sen kan jag tycka att det är lite synd att man skriver "amstaff- raser". Hade kanske varit bättre
att kalla hundarna för vad de är; bull & terrierblandningar.
-
Måndagkväll=Måndagsgruppen!
Först va det 10 träningssugna ekipage som skulle komma på Måndagsgruppen idag, men plötsligt föll fem bort pga sjukdom, lägenhetsvisningar osv. Så en liten, men laddad grupp träffades och tränade hårt.
Adam hade gjort framsteg, eller ska jag skriva "baksteg" med sitt backande. Och de fick flera gånger till ett riktigt bra fotgående med helt rätt attityd (som Eva skulle säga). Jag känner mej väldigt nöjd med att äntligen hitta en vecko-utmaning som faktiskt är en utmaning för K och Zion Men känner jag dem rätt så sätter de säkert det här också efter lite pill... Chiefa va pigg som en pelikan och satte grunderna till sitt halva varv direkt. Lite backa-träning på det så är det klart!
Mopsen Balder blev plötsligt förälskad i Kelly och kunde inte koncentrera sej på nått annat. Kelly vart inte förälskad i någon, men kunde inte koncentrera sej ändå...
Nykomlingen i gruppen, den söta lilla cc-fröken Hatti, skötte sej riktigt bra! Alla följde deras framsteg och va imponerade över hur bra de jobbade.
Balders, mattes mamma var ju med och tittade på idag. Hon va väldigt imponerad av er och era duktiga hundar! Speciellt när alla jobbade med kontaktövningarna och ett ekipage gick slalom imellan. Bra jobbat!
Veckans utmaning ser ut så här: man börjar med att stå nos mot näsa, hunden vänder 180 grader så att den hamnar med rumpan mot föraren. Sen backar hunden in mellan förarens ben. Lätt som en plätt va =)
Vill man sen köra överkurs kan man börja med att hunden backar ut från en och gör samma sak på lite avstånd. Men vi behöver ju inte ta i så vi spricker...
-
Att kasta eller inte kasta...
Jag läste en diskussion på ett forum ang. att kasta pinne till sin hund. En av medlemmarna tyckte att det var en bra aktivitet för hans 7 månaders valp medan andra tog upp skaderisken och stressen.
Det här blev mitt inlägg:
"Ang. stressen, när ett hunddjur tex gör sista rushen för att fälla ett byte vid jakt så har den ett stresspåslag för att klara "sista spurten". Sen äter hunden, tuggar ben, vilar osv. för att komma ner på en normal stressnivå igen.
När en hund rushar efter pinnar, bollar eller efter en hundkompis får den oftast samma stresspåslag för att kunna prestera det lilla extra. Hunden är skapad för att rusha så ibland, inte 20 gånger efter en pinne varje dag.
Ang skaderisken, är ju ganska enkelt att undvika flisor i tandköttet, pinnar i halsen eller som spetsar vovvens gom genom att byta ut pinnen mot en större boll eller hållbar leksak. Precis som man kan försöka undvika att hunden sträcker sej genom att inte låta den rusa som en galning på ett isigt fällt alt. tok-gropig åker eller låta bli att värma upp vovven innan en ansträngande aktivitet.
Som med all ansträngad lek/träning så måste man lägga sej på en okej nivå. Vilken den nivån är för just din hund är, precis som med allt annat, individuellt. Men om man har en valp och vill hitta en rolig aktivitet att göra tillsammans skulle pinnkastning hamna längst ner på min lista. Varför inte kombinera aktivering av de små grå med lagom fysisk aktivitet genom olika sökövningar tex?"
Om frågan är att kasta eller inte kasta, blir mitt svar; kasta inte.
-
Ta det med en klackspark...
En kompis la upp en länk på fb med C. M. Det var en fem minuter lång film med klipp där han klacksparkade hundar (fanns även några som fick vanliga fotbollssparkar). Allt i träningssyfte så klart...
Jag ville så gärna slänga upp länken här, men nu är den borttagen från YouTube. Synd! Sparken brukar han tydligen kalla en "attention claimer". Men som man såg i filmen så träffades de flesta större vovvarna i magen och de mindre på sidan av låret. De flesta hundarna kastade sej undan, vissa gnydde högt och några svarade upp.
Majoriteten blev riktigt rädda efter med låg kroppshållning, öronen strukna bakåt och svansen indragen. I vissa ranghetsares värld betyder det säkert att hunden är "calm and submissiv".
I min värld betyder det att man ska ge f*n i att sparka på hundar!
-
Skrönor
Jag satt och tittade på svt:s senaste satsning på reality/hundprogram med några bekanta från skolan. En av hundarna kissade inne i den tilltänkta familjens hus. Oväntat när man släpper in sex främmande hundar i ett nytt hus. Stresspåslag=kissnödig.
När jag skrattade och sa att nu kommer väl alla hanhundar i gänget också kissa där så fick jag förklarat för mig att det var inte säker, det berodde på vilken "rang" de hade... Jag kommer inte ihåg vem det va som sa det men; "those who pee together, stay together".
Om du vill räta ut lite frågetecken kring hundars rangskalor osv. rekommenderar jag att du läser:
1) Dominans och ledarskap - fakta eller fantasi? av Barry Eaton
2) Dogs: A New Understanding of Canine Origin, Behavior and Evolution av Raymond och Lorna Coppinger
Jag har säkert nämnt de här böckerna innan. Men lite kunskap skadar sällan.
Känns som det är mycket boktips nu... Ska bli bättring, jag lovar.
-
Obligatorisk läsning!
Jag har skrivit om den här boken förut, men bra grejer tåls att upprepas!
Pretty please people! Om du har hund eller planerar att skaffa hund, läs den! Gärna flera gånger. Den skulle inte skadas av att göras om med lite proffsigare utformning och bilder. Men budskapet är ack så viktigt och kommer fram även i det format den är i idag.
Läs den! Det är obli för alla hundägare.
-
Dessa hundmöten
Har läst några blogginlägg om hundmöten på sista tiden och eftersom vi bor i stan så stöter vi på ett flertal hundar under varje prommenad. Millie uppför sig klockrent i 99% av fallen. Hon går avslappnat vid min sida och tittar knappt på den andra hunden. Är Kelly med och den mötande besten inte uppför sig så kan hon försöka agera storasyster, men släpper den tanken ganska fort.
Här om dagen kom vi till en trevägs korsning. Vi kom på ena gatan och skulle fortsätta till höger och från vänster kom en karl med en kopplad borderterrier. Hunden började direkt stirra och smyyyga på grisen som hade bråttom iväg för att hitta den perfekta toalettplatsen. Hon har tydliga preferenser när det gäller sånt...
Jag svängde höger och karl med hunden skulle svänga in på vägen jag kom ifrån. Men då la hunden sig ner och spjärnade imot. Först försökte han vara bestämd, sen lockade han och sen försökte ha dra med sig hunden. När det inte funkade släppte han efter på kopplet och frågade om de kunde hälsa...
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: beteenden som lönar sig ökar i frekvens. Hunden ville hälsa på Millie och lägger sej ner, husse släpper fram hunden till Millie = beteendet lönar sig. Om ni ska låta er hund hälsa på kreti och pleti (vilket jag inte rekommenderar) se då i alla fall till att den uppför sig som den ska innan (ögonkontakt/sitter/går med slakt koppel) och låt den främmande hunden fungera som en belöning.
-
Recension
Jag grävde fram boken "Hundlekar: stimulerande träning för smarta hundar" av Mary Ray och Justine Harding. Behövde helt enkelt lite inspiration till Måndagsgruppens vecko-utmaning...
Det jag kommer ihåg av boken är att det finns mycket bra inspiration i den. Men om den nu riktar sej till just "smart" hundar, varför sker all inlärning med jääätte mycket hjälper och väldigt mycket lockande med godis?
Så om du vill hitta på nya saker att lära din hund, och kan så pass mycket om inlärning att du kan tänka själv när det gäller träningen kan boken ge dej tips på roliga utmaningar. Gillar du däremot locka-träning med en massa hjälper är det här en guldgruva.
-
Aktivering som passar regniga dagar
Varken grisen eller jag är speciellt stora fans av att va ute och traska när det blåser och regnar slask. Så efter en kort runda i kvarteren körde vi lite vardagsrumsträning och filade på några trick.
Nu äter madame sin middag och har hållt på med det i snart 25 min. Jag har sparat ett gammal färdiggnagt märgben som jag fyller med hennes middag (hon äter Vom & Hundemat) och lägger i frysen en timme. Sen får hon roa sej med att slicka och gnaga ur maten, medan jag sitter i soffan och pluggar. Om din vovve käkar torrfoder kan du lika gärna smeta in lite leverpastej och frysa, eller klämma ner rå blodpudding.
Perfekt aktivering för regninga dagar eller bara allmänt bekväma hundägare. Vill man verka riktigt kunnig kan man kalla det "berikning".
-
Humor!
=)
Ledarskap/lärarskap
Jag hittade den här texten i min dator när jag satt och försökte få lite struktur bland mina allt för många word-dokument som inte är sparade på rätt ställe. Jag skrev texten till en elev som ville hoppa av en vardagslydnadskurs för att hon ville vara en "stark flockledare" och jag inte lärde ut det (läs: på mina kurser lär jag inte ut korrigeringsbaserad träning).
Skummade igenom vad jag hade skrivit och tre år senare tycker jag fortfarande att det håller.
Ledarskap/lärarskap
Ledarrollen måste man förtjäna och bevisa genom sina handlingar mot hunden. Etologen Lars Fält definierar ledarksap i sin bok "Hundens språk och flockliv" så här: "Med ledarskap menar man att någon kontrollerar, styr och riktar andras beteenden och tar initiativ till aktiviteter."
Ledarrollen är absolut inte detsamma som att vara tuff och hård mot hunden. En god ledare/lärare är däremot konsekvent och förutsägbar. Det inger förtroende och gör hunden trygg. En nyckfull husse eller matte blir betraktad som opålitlig och en sådan person litar inte hunden på. En god ledare/lärare är lugn och tydlig och beskyddar sin familj i alla lägen.
Hundpsykologen Anders Hallgren skrev om ledarskap i en hundtidning, ett uttryck som han anser att hundinstruktörer ska byta ut, och istället använda ord som ”lärarskap” och ”samförstånd med hunden”.
Vad gäller uttrycket "dåligt ledarskap" vill han istället säga "dåligt lärarskap". Och eftersom "ledarskap" nu för tiden ofta hänger ihop med att man som hundägare måste vara "alfa" och hunden ska tryckas "längst ner på rangskalan", tycker jag att ”lärarskap” bättre förklarar den sortens relation som jag hoppas att man strävar efter med sin hund. De hundägare som är duktiga lärare har sällan problem med att hunden inte vet vem som är ledare/chef/lärare/förälder i familjen.
För det mesta handlar det om att hundägare inte är tillräckligt tydliga i sin kommunikation med hunden. Att hunden inte lyder beror inte på en bristande ledarroll, den vanligaste orsaken är att den helt enkelt inte förstår vad vi vill att den ska göra. Ledarskap/lärarskap är inget som man går ut och tränar då och då, utan formas av hur man hanterar situationer som uppstår i vardagen tillsammans med hunden.
Självklart anser jag att alla hundar behöver en tydlig lärare/ledare/chef/förälder i sitt liv. Men det jag vill visa är att det inte ska blandas ihop med rangskalor och en massa skumma hänvisningar till vargflockars beteenden.
-
Favoriten just nu!
Måndagsgruppen rullar på och förra veckan fick jag en jätte fin fleeceleksak av Carin. Millie älskar den men den är lite väl stor att ta med sej. Planen var att jag skulle beställa en mindre men som på beställning hade Carin med sej en påse full den här veckan också! Underbara Måndagsgrupp!
Jag knep direkt en liten, men naggande god, och alla hundar som jag provade den med i gruppen gillade den skarpt. Tom den svårflörtade mopsen Balder gav mej en omgång med dragkamp!
http://i51.tinypic.com/30928g0.jpg
Eftersom den här bloggportalen suuuger går det tydligen inte att lägga upp bilden, så klicka på länken om ni vill se favoriten.
Om du också vill ha en bra kampleksak till din vovve kan du maila Carin så får du nog köpa en, hennes hemsida hittar du här http://britishsteel.se/ Hälsa från mej =)
-
Boktips!
Fantastiska Åsa har skrivit en bok om vardagslydnadnsträning med klicker. Jag har inte läst den men har läst alla Åsas artiklar, följer hennes blogg och har varit med på en av hennes kurser. Om boken är ens hälften så bra som ovanstående så kan jag varmt rekommendera den!
Jag tror att den ska finnas ute i handeln runt den 7 mars.