Att kasta eller inte kasta...


Jag läste en diskussion på ett forum ang. att kasta pinne till sin hund. En av medlemmarna tyckte att det var en bra aktivitet för hans 7 månaders valp medan andra tog upp skaderisken och stressen.
Det här blev mitt inlägg:

"Ang. stressen, när ett hunddjur tex gör sista rushen för att fälla ett byte vid jakt så har den ett stresspåslag för att klara "sista spurten". Sen äter hunden, tuggar ben, vilar osv. för att komma ner på en normal stressnivå igen.
När en hund rushar efter pinnar, bollar eller efter en hundkompis får den oftast samma stresspåslag för att kunna prestera det lilla extra. Hunden är skapad för att rusha så ibland, inte 20 gånger efter en pinne varje dag.


Ang skaderisken, är ju ganska enkelt att undvika flisor i tandköttet, pinnar i halsen eller som spetsar vovvens gom genom att byta ut pinnen mot en större boll eller hållbar leksak. Precis som man kan försöka undvika att hunden sträcker sej genom att inte låta den rusa som en galning på ett isigt fällt alt. tok-gropig åker eller låta bli att värma upp vovven innan en ansträngande aktivitet.


Som med all ansträngad lek/träning så måste man lägga sej på en okej nivå. Vilken den nivån är för just din hund är, precis som med allt annat, individuellt. Men om man har en valp och vill hitta en rolig aktivitet att göra tillsammans skulle pinnkastning hamna längst ner på min lista. Varför inte kombinera aktivering av de små grå med lagom fysisk aktivitet genom olika sökövningar tex?"

Om frågan är att kasta eller inte kasta, blir mitt svar; kasta inte.





-


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0