In i dimman...



Nu smyger jag runt hemma i en dimma av värktabletter. Men det är ändå värt att fira, för efter den här operationen har jag 90% chans att bli frisk!

Muhze är på semester tills Millies löp är slut och grisen är hos mamma. Usch va tomt och tråkigt det är utan hund. Kommer nog aldrig vara hundlös i det här livet!





-

Garage-gänget!



Igår träffade jag Anna och Tina i garaget igen, det skulle komma ett nytt ekipage men de hade snöat inne. Vi hade en jätte bra träning och det känndes som alla gjorde framsteg! Jag är verligen glad att jag har garage-gänget med mina duktiga träningskompisar 'toppen'

Millie fick jobba med apportering, eller det var nog mest jag som fick jobba med att inte klicka för skräp. Det svåraste med klickerträning är nog att vara kräsen med vad man belönar, speciellt om man är "trigger-happy" som jag. När jag bara klickade för bra grepp så gjorde Millie framsteg och kunde hålla apporten stadigt någon sekund. Innan var problemet att hon plockar upp prylar men släpper direkt alt. slänger och bollar med med. Fast vi fick byta föremål några gånger eftersom Millie gärna knatar iväg själv och kastar runt med prylarna och "glömmer" att vi faktiskt tränar. Bla Annas bitstock som vi fick låna ville hon gärna sno och plocka sönder sweet

Kvatro jobbade med budföringen och de ökade på avståndet och la till klappar utan problem. Freddie jobbade också med budföringen. De la till ingångarna och det såg jätte bra ut. Men eftersom Freddie är som en racingbil ville han först inte stanna hos Anna utan for upp direkt efter klicket. För att öka motivationen så fick Anna använda den älskade snörbollen stolle och jobbade med doggie-zen, så när Freddie reste på sig så åkte leksaken ner i fickan igen och han fick göra en ny repitition. Snart kunde han sitta stadigt kvar hos Anna rockDet är en fröjd att se honom jobba sej igenom alla problem!
 
Medan de tränade rapport pillade vi med spontana ingångar. Men det är inte lätt att se om den lilla grisen sitter rakt när man har vinterjacka på sej så Anna fick rycka in och klickade åt mej när rumpan var på rätt plats. Millie jobba på bra och vi fick bort en del av att hon gärna hoppar in i mej innan hon sätter sej. Jag fick också öva på att vänta ut och låta henne jobba sej genom saker själv. När det plötsligt blev jätte svårt och jag vanligtvis skulle ha hjälpt henne stod jag nu bara och väntade. Millie tog ut sin frustration på vattenskålen men så stannade hon upp och det såg ut som det gick upp ett ljus för henne. Och vipps sprang hon in och gjorde en perfekt ingång. Hon är verkligen underbar att jobba med ja
Kvatro jobbade med ingångar med apport i munnen och gjorde stora kliv framåt. Kunde ta apporten hos Tina, springa 2 m och göra en perfekt ingång. Han är så himla duktig!

Sen smög Millie och jag hem. Det är typiskt att hunden som fryser mest inte har en varm bil att pausa i. Och nu när hon löper kan hon inte sitta i de andras bilar heller. Jäkla fryslort.


-

Torsdagsträning



Jag skulle egentligen varit hundvakt åt min brors jourhund Tilly hela kvällen, men ville inte missa träningen så snälla mamma rykte in.




Eftersom Mattias, Amanda och jag var sena började Anna och Tina utan oss med att  träna budföring.  
Mattias ville ha hjälp med avlämningar, så jag bad specialist-Tina att rycka in. Smilla (Mattias jaktlabbe) är en jäkel på att hämta saker, men släpper dem gärna eller bollar med dem. Vi pratade om olika metoder och Tina tyckte att dom skulle testa handtarget. Smilla är varken apporteringstränad eller van vid klicker men det ska nog gå bra. Kul att Mattias och dottern Amanda är intresserade av klickerträning och är beredda att tänka om! Nu har de lite läxa att pilla med hemma i köket till nästa gång.
Kvatro fick jobba med ingångar med apport och gjorde framsteg, och Freddie fick köra sökrullemarkering.


Millie och jag fick en ny övning för att försöka få ordning på Millies apportering som jag heeelt har kört fast med och tappat hoppet för. Men jag har en smart gris så det hänger väl mest på mej att sätta rätt kriterier och vara lite petig.
Jag försökte visa Amanda hur man lär in  tasstarget, men Smilla var blind och döv pga allt godis  och hade lite svårt att koncentrera sej. Men vi lyckades få lite ordning på hennes snea rumpa i fotpositionen. Tillrättaläggande av miljön är aldrig fel, och med en betongpelare bredvid sej går det ju inte att göra fel!


Apportörerna körde en 2 minuters platsliggning. Eftersom Millie är inte den som lägger sej på kallt betonggolv, så vi tittade på...


Avslutade med att Tina var skålvakt när Millie skulle tränade i kontaktfält. Sist gick det inte alls, men igår var hon grym (Millie alltså). När hon fuskade tog vi bara bort skålen och gjorde om. Hon klarade typ 8 av 10 gånger så jag är nöjd.


-


.


 


“nästa gång kan det vara min hund som blivit skrämd och sprungit bort”



Skriver Tina i sin blogg efter att hon hade tagit tisdagen ledigt för att hjälpa till att leta efter Carinas Milton som hade stuckit efter vilt på måndagen kl 15. Lucky hade också sprungit med men kom hem vid 3-tiden på natten efter att Carina hade letat hela dagen och vi varit ute mellan 23-00 och ropat i skogskanten.

När jag fick höra att de var på rymmen satte jag mej ned och ringde runt till några instruktörer som bor i krokarna, personer som utbildar id-spårhundar osv. Och jag blev minst sagt förvånad över att de flesta inte var redo att lyfta ett finger för att komma och hjälpa till!
Tänk om det är er hund nästa gång, och ingen vill hjälpa er.





-

Jag är så jäkla teknisk!



På staffe-forumet var veckans utmaning att lära hunden öppna en låda. Millie vill ju gärna göra saker ordentligt, så hon stängde den också. Egentligen är det inte det som jag är mest stolt över, för det tog bara 10 min att lära henne, utan att jag har lyckats föra över en film från mobilen till datorn och sen laddat upp den. Känner mej som Einstein!

http://s439.photobucket.com/albums/qq118/Jojo-Millie/?action=view&current=Video004.flv



-

Ang vår nya "stjärna"



Så har Maria skrivit ett väldigt bra inlägg och även bifogat en informativ film i sin blogg:

http://cowgirlup.bloggagratis.se/2008/11/03/1078939-ny-hundhjalte-i-etern/



-

Targetöverföring



Eftersom jag tänkte pilla lite med kroppskontrollövningar med Millie körde vi targetöverföring från post-it till tass. Började med hennes vänstra tass och tog bort lappen efter tre nosduttar. Vipps visste hon precis vad som skulle göras och duttade med nosen på sin tass när hon stog, satt och låg! Vi tog en paus, lekte lite och så gick jag för att fixa lite mer godis.
Sen började vi med högertassen, men då tog det stop. Det var precis som om alla hjärnceller hade trillat ut och att kråkan aaaaldreig hade grjort något liknande i hela sitt liv. Vi började om dagen efter och började då med den högra tassen, men ändå fick vi inte ordning på det. Underligt!
Jag kan köpa konceptet med att vissa hundar är höger- eller vänstertassade. precis som vi. Men här använde hon ju inte sin tass utan sitt huvud/nacke.
Ska visa Anna och Tina nästa gång vi tränar så får vi se vad de säger!



-


RSS 2.0