Träningsträff



Äntligen var det dags för en till träningsträff! Jag hjälpte Anna att kedja tandvisningen och fick ännu en ursäkt att klämma på söta Kvatro. Tina körde framförmappen med Freddie och fick hjälp med Sabinas target av Anna.
Millie verkade få ordning på frys på target med externbelöning förra gången men idag gick det inte alls som vi hade tänkt. Borde ha börjat att köra frys med ovändt lockande! Så går det när man skyndar och inte planerar innan. Vad är det Eva B. brukar säga? TPT - tänk, planera, träna!

Muhze fick leka med störning, träna lite stadga i stå och försöka motstå frestelsen att skälla för att ingen tittar på honom just då. Gick ganska bra faktiskt.
Tok-Kelly var med för att passivitetsträna och det var klar skillnad från förra gången. Det var nog skönt för mamma att se att det GÅR att få ordning på den hunden bara hon tränar.
Vi avslutade med en liten platsliggning. Jag stod bara två meter bort och gick tillbaks och belönade flera gånger. Måste fundera igenom hur jag vill att platsliggningen ska se ut. Funderar på att köra med hakan i backen hmm....






-

Knäppt



Först började folk hyscha åt sina hundar á la C. M. Men nu har jag träffat flera som knäpper med fingrarna åt dem när de inte lyder. Som idag var det en hund som inte lyssnade på "sitt". Husse klev raskt mot hunden, lutade sej framåt, knäppte och sa "sitt" och hunden satte sej. Men trodde husse att hunden satte sej pga av knäppandet eller det hotfulla kroppsspråket? Jag skulle nog tro att kroppsspråket är det som påverkar mest men det är konstigt att det verkar gå trender i dumheter med hundar.


-

Veckans tips



Bli inte kär i fel kille så slipper du få ont i hjärtat efter 5 år när ni inte ska umgås mer.


-

Midsommar och träning



Även om jag inte är tillsammans med L, och inte har varit det på ett bra tag, firade vi midsommar tillsammans hos "svärfar" som vanligt. Men det känns som i år var sista gången.
God mat, trevligt sällskap och svärfar skämde bort hundarna som vanligt. Men Muhze tyckte att han var en läskig karl och höll sej undan. Smart hund ;o)

Vi hade lyxen att ha en mini-träningsträff med Anna och Kvatro på fältet i torsdagskväll. Mamma och Kelly hängde med och det var tur för Kelly höll på att krypa ur skinnet av glädje. Det blev passivitetsträning för den damen! Mamma började med ett tafatt försök till ryggsäcken men det gick inte alls. Till slut satt vi fast Kellys koppel i en stolpe, ställde mamma precis bredvid med en klicker i ena handen och godis i andra. Så fort Kelly bjöd på något annat än pip, flås, klättrade på mamma eller försökte dra fram till oss fick hon klick och godis på marken. Det är träning som de skulle behöva lite oftare för de gjorde fina framsteg!

Anna började med ingångar på lite avstånd och jag höll Kvatro i halsbandet och släppte honom när Anna ställde upp sej. Han tittade på mej med lite förvirrade blick, men svängde in rumpan på rätt plats och gjorde flera bra ingångar med fin position. 
Sen var det lite ställande under gång, men då ville Kvatro mest nosa i backen. Han var nöjd med att titta på och grundligt inspektera nätet på fotbollsmålet den sötnosen.

Millie fick köra frys på taget med avståndbelöning som Anna vaktade. Och jag fick jobba med att vara tyst och låta min hund arbeta självständigt =) Som Anna sa: "Styr konsekvenserna - inte hunden". Sen blev det lite ingångar och Muhze fick köra stadga med omvänt lockande på stå, sitt och ligg + frisignal. Det är nästan läskigt va snabbt han lär sej!

Om ni har chansen att hänga med i en träningsgrupp som jobbar med sina hundar på samma sätt som du, ta den! Bra träningskompisar är ovärderliga och man lär sej massor av varandra.


-

Milliemums



Jag försökte mej på lite omvänt lockande på targeten med Millie. Hon är grym på att kuta ut till den, stampa på den för att sen fort vända och komma tillbaks. Om jag försöker vänta ut henne för att få henne att stanna upp börjar hon kraffsa och bita på den... Men A och T rekommenderade omvänt lockande så nu tränade vi upp middagen.
Hon var lite försiktig i början men sen ramlade poletten ner. Körde också med externbelöning för att få henne att fortsätta i samma riktining och då fick jag några repetioner där hon var lite laddad till och med. Bra! Snart bär det av till agilityplanen, det var aldeles för länge sen sist!

Muhze fick träna på att vara tyst i buren. Jäklar va olika det är om han kan eller inte. Idag var det inte... Men efter ett tag lugnade han sej så pass att jag kunde gå in och slänga lite godis till honom. Sen gick det bättre men den vovven verkar gillar sin egen röst.
Hans kli har inte gått över trots tre kurer med Stronghold :o( Jag pratade med uppfödaren idag och de syskon som kliade sej har alla blivit kli-fria med samma kur. Typiskt att mitt lilla krull inte blir det!


-

Rolig kommentar



Jag följde med en kollega som skulle hjälpa en amerikan med hans och hundens träning. Kollegans engelska är lite knackig så jag skulle tolka och hjälpa till.
Amerikanen är övertygad om att alla problem han hade med hunden när den var lite löstes av att han bet hunden i örat... Så när min kollega ska gå igenom hur vi tränar in "nej" svarar karln:
- It´s ok, you can bite him if you want to.
Min kollega skrattar och säger:
- No I can´t. I´m a eeeh... vegetarian (uttalas på svenska).

Och jag vek mej av skratt!


-

Veckans tips



Det finns många hundar som inte mår bra av de receptbelagda fästingmedel som finns på marknaden och det finns många ägare som väljer bort dem av andra anledningar.

Så här skyddar jag mina hundar mot fästingar, sen får alla välja en metod som passar dem.

Naturligt fästingmedel - för utvärtes bruk

2 vitlöksklyftot delade i mindre bitar
Vatten, lika mycket som det går i sprayflaskan (blomsprutan)
1 kruka färsk rosmarin
Ca 2 msk pressad citron
2-3 msk vitvinsvinäger

Kokade upp allt, låt det puttra en halvtimme och sedan dra tills det svalnar. Sila vätskan och häll sen ner  den i flaskan. Spraya på hunden och dina egna ben innan promenader. Lukar inte allt för illa men ska hålla fästingar på avstånd. Vätskan håller i ca en vecka i kylskåpet.

Vitlöksolja - för invärtes bruk:
1 liter raps- majs- eller solrosolja
Ca 4 vitlöksklyftor delade på hälften

Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt dra i fyra dygn. Vänd flaskan en gång varje dag. Fiska upp lök.
Dosering: 1 msk olja/dagen till medelstor hund, 1 tsk olja/dagen till liten hund.


Trevlig sommar!


-

Ett litet tips



Lämna aldrig din favorittröja framme med en godisbit kvar i fickan om du har en valp hemma. Av någon konstig anledning blir det så lätt hål i tyget då...


-

Veckans tips



I samspråk med hunden - Lugnande signaler, av Turid Rugaas 

Hundens lugnande signaler är något alla hundälskare bör lära sig, så den här boken borde finnas i varje hundägares bokhylla. Boken är tunn och väldigt lättläst men innehåller så otroligt mycket nyttigt. Du kommer att få många aha-upplevelser när du läser boken och ännu flera när du börjar träna praktiskt för att se vilka lugnande signaler hundarna ger.  

Relationen till hunden växer när man kan hantera konfliktsituationer som hundar gör, vilket medför mindre frustration för både hund och hundägare. När man lär sig förstå sin hund och kan använda signalerna själv ,öppnas det vägar för en helt ny sorts kommunikation och förståelse.






-

Skymningsträning



Jag saknar verkligen våra träningsträffar! Det är så bra för inspirationen att få titta på varandras träning, diskutera och få lite åsikter om hur man kan ändra/förbättra sin träning. Snart drar vi ju ut i vildmarken och då blir det bara ensamträning...

Millie och jag drog i alla fall ut i skymningen och lämnade krullet hemma med husse. Resten av stan tittade på fotboll så vi delade fältet med hararna och måsarna.
Efter att ha rusat av sej ordentligt började vi med framförmappen. När vi har pillat med våra trix har Millie INTE varit speciellt repetionsklok. Nu började hon direkt med ingångar så vi fortsatte med dem tills hon gjorde rätt fyra av fem gånger. Sen bytte vi och vips hade jag en liten gris som körde "stå" och hittade positions väldigt fint. Efter det körde vi en vända ligg och det var som om poletten trillade ner. Vi varvade korta pass med lek, dels kamplek men jag kastade också bollen på snöret så hon fick rusa lite. Lilla fröken har verkligen blivit duktig på att komma in med leksaken och lämnar av den så jag kan ta den.

Muhze och jag tränade lite nostarget med post-it lappar i morse. Men han blev så lycklig av godiset så han mest flamsade runt så vi avslutade innan jag fick ont i magen av skratt. Om jag bara hade en kamera och kunde filma den lilla token som far omkring med tunga hängandes utanför =)
Under eftermiddagen hittade jag en spark i ett buskage. Jag släpade med den hem och tänkte att jag kunde ta en sväng med den och hundarna nu när jag inte kan cykla. Så Muhze och jag drog iväg med lite tidningar som skulle återvinnas. Det var grymt kul men jag höll på att vurpa lite för många gånger. Imorgon går jag och hänger upp en lapp så får vi se om jag kan göra någon unge, som saknar sin spark, glad.


-

Dålig karma



Det är dålig karma att vara hårdhänt med hundar och lära ut en massa dumheter till deras ägare! Och samlar man på sej tillräckligt med dålig karma så får man till slut sitt straff.
Den här gången blev det kanske inte hårt nog men jag hoppas att det räcker för att få hund-sverige att vakna upp och inse att det här inte är en person man ska lämna över sin älskade familjemedlem till.





-

Veckans tips



Nu när det är full sommarvärme kan det vara trevligt för vovvarna ett få en egen glass att mumsa på i skuggan. Jag brukar fylla en plastburk till hälften med vatten, släppa ner några bitar korv eller köttbulle som lägger sej på botten och en näve torrfoder (som flyter) och sen in i frysen över natten. Har man en större hund som behöver lite mer motstånd kan man alltid hälla på ett lager till när det första har frusit. Och vipps har man en underbar isglass till hunden!
Vi ger också hundarna utlopp för några sina medfödda beteendebehov; att undersöka samt att gnaga och tugga.

Och ju fler behov som mättas desto högre livskvalitet får din hund.

Hade det inte varit för att kameran är på semester skulle ni fått se två tokiga staffar in action medan en helt oförstående pumi står och tittar på.


-


Helt slut



Jag har varit hundvakt åt Kelly sen i torsdagskväll, och hon blir kvar tills på söndag. Men jag vet inte hur jag stå ut för jag är helt slut redan nu... Att leva med en stressad hund suger verkligen musten ur en. Och om man dessutom har en valp som vaknar allt för tidigt varje morgon och kräver sin träning och en älskad gris som vill ha uppmärksamhet + ett eget liv blir det lätt lite överväldigande.
Jag har alltid tjatat på min lilla mamma att hon ska ta tag i Kellys träning. Men när hon kommer hem så spelar det ingen roll vad hon har för ursäkter, då ska det tränas! Jag har redan börjat med ett litet veckoschem för passivitetsträning mm och nu tänker jag se till att det följs, annars vägrar jag vara hundvakt!


-

RSS 2.0