Lek!



Det pratas mycket i klickersvängen om att man ska leka med sin hund. Något som jag absolut håller med om och som jag ofta tycker att folk gör, dock med variernade resultat.
I helgen figurerade jag på ett mh där två kullar av en bruksras skulle beskrivas. Med på beskrivningen var en av uppfödarna och alla hundägare, utom en, hade stor erfarenhet av hund och hundträning. Men oj va dåliga de va på att leka med sina hundar! På ett mh ingår kamplek med ägaren och figurant vid flera tillfällen och jag blev minst sagt förvånad när hussarna och mattarna inte ens kunde få sina vovvar att vilja gripa trasan, medan majoriteten av hundarna glatt sprang ut på avståndsleken och kampade med figgen som engagerade sej i leken istället för att stelt vifta lite med trossen. 
Det finns väl inget roligare än att busa runt med vovven, så varför är det så svårt att släppa loss?

Själv fick jag bara spöka och spenderade dagen med att kliva fram bakom en gran och skrämma slag på de stora tuffa brukshundarna.  





-
 

Liten, men naggande god


http://www.youtube.com/watch?v=rTN5kTkdvME




-

Att belöna sig själv



Det går väldigt segt med pluggnadet just nu... Så för att belöna att jag faktiskt har skrivit ett a4 om militärstaten Sparta tillåter jag mej att ta en paus och läsa hundbloggar. Ytterst förstärkande!





-

Gå och spring!



Jag tror att det var i Fannys blogg som jag läste om att lägga kommando på ärevarven som vissa vovvar tar med leksaken när man tränar. Mina vovvar tar sällan ärevarv, men om jag har godis med när de leker kan Millie ibland cirkla runt mej som en liten gam. Har börjat säga "gå och spring" och då rusar de iväg.

Ikväll hade vi en jätte trevlig promenad nere på fältet! Gick först och störde mej på galningen som flög med sitt plan på ängen så att vi inte kunde vara där, men upptäckte sen att fotbollsplanen var ledig. Vi började med att hundarna fick rusa av sej det värsta. Sen satte jag fast Muhze i målet och tränade med Millie. När vi hade kört ca 10 repetioner så kopplade jag loss Muhze och sa "gå och spring" och så sprang de som små galningar några varv runt mej. Vi höll på så ett tag och jag körde typ tre omgångar per hund med lekstund mellan varje pass. Underbart!
Muhze fick träna på sitt och ligg samt nostarget i handen. Han är nästan 10/10 nu när jag har kommando och snabbt går det. Millie fick jobba med att gå med ögonkontakt eftersom hon gärna stirrar på min hand samt stegförflyttningar och lite freestylerörelser.

Jag är fortfarande lite kvar i det gamla mönstret att man måste träna lääänge när man väl håller på. Men idag slutade vi när det gick som bäst, även fast jag hade mat kvar, och busade och promenerade istället. Grymt trevligt var det!



-

RSS 2.0