Huset fullt av hundar.


Foto är på lille Viggo som bodde hemma hos mej tills han hittade ett nytt hem. Viggo hade inte kunnat va med i programmet eftersom han hade ett välutvecklat resursförsvar både mot människor och hundar.

Många har åsikter om programmet "Huset full av hundar" och det har jag också så klart.

1) Hundarna som söker nya hem är speciellt utvalda för att klara av att delta i programmet, vilket är bra. Men det ger en ganska skev bild av hur majoriteten av de hundar som omplaceras faktiskt uppför sej och mår. Jag jobbade i flera år med en förening som omplacerar hundar och åkte ofta ut och träffade och utväderade hunden som sökte hem. Ytterst få va problemfria.

2) De slänger ihop sex främmande hundar i ett främmande hus och kollar vad som händer. Hittills verkar det som om det har gått bra, men varför testa? Även det ger en skev bild till människor med begränsad kunskap om hur hundar fungerar.

3) När någon av hundarna bajsar/kissar inne, tuggar på saker alt. gör andra hyss är det ingen som förklarar att det här är helt normalt för en omplaceringshund som hamnar i en ny miljö. Speciellt när de blir lämnade ensam. Rumsrenhet och ensmträning tar tid.

4) I den förening som jag jobbade för lämnade vi inte ut hundar på prov. För mej är det en självklarthet och jag tycker att programmet ger en konstig bild av hur man gör när man letar efter en ny familjemedlem. Hemleverans och Robinson-inspirerad utröstning av hundar är, som tur är, inte standard.

5) De sk. "hundexperterna" som finns på plats har ännu inte stigit fram (vad jag vet). En dök upp i ett debattprogram och har inte en speciellt imponerande meritlista. Är betydelsen av ordet "expert" något man själv får hitta på?

Vad är bra då? Jo att de belyser att man kan ta en omplaceringshund istället för att köpa valp och att det äntligen har kommit ett hundprogam där man inte gör ledaskapsövningar eller slänger skrammelpåsar på hundarna. Men vem vet, det kanske kommer i ett senare program...


-

 


Kommentarer
Postat av: iDa

Det finns en hel del brister i programmet, de missar mycket av hundens beteenden.. Men än så länge behandlas hundarna relativt bra.

2011-03-29 @ 13:29:26
URL: http://idaeklof.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0