Kastreringsprojektet Stockholm



Vad är kastreringsprojektet?
Kastreringsprojektet Stockholm är ett projekt som beviljats och finansierats av Svenska Djurskyddsföreningen. Kastreringsprojektet kommer att erbjuda gratis kastrering av hanar och tikar av sk. kamphundstyp.

Varför?
Syftet med Kastreringsprojektet är att begänsa oseriös avel och sprindning av blandrashundar av kamphundstyp.
-Genom att minska den oseriösa aveln, och därmed minska tillgången av den här hundtypen (för famförallt oseriösa och okunniga hundägare) kan man minska tendensen att hundar av denna typ bli vandringspokaler utan något högre värde.

Kastreringsprojektet vill öka värdet för den här hundtypen, öka deras levnadsstandard men även komma åt ett problem som i annat fall kan komma att åtgärdas med ex. rasförbud.

Vad menas med hundar av kamphundstyp?
I Kastreringsprojektet syftar begreppet på (företrädesvis blandras-)hundar av någon eller flera av raserna American Staffordshireterrier, American Pitbull terrier, Staffordshire bullterrier, Bullterrier, Cane corso, Mastiff, Presa canario och liknande raser.

Aveln:
Information från domstolar, polis och länsstyrelse ger en bild av en avel/uppfödningen som sker under sorgliga och bristfälliga förhållanden så som i garderober utan ljus och vetilation eller i avgränsade delar av badrum. Valparna skiljs ofta tidigt från sin moder (det finns en idé om att hundarna blir särskilt tillgvina om de skiljs från modern tidigt) och säljs i vissa fall så tidigt som vid 4 veckors ålder. De som bedriver den här typen av avel saknar grundläggande kunskaper kring hundhållning och uppfödning och de säljer dessvärre ofta vidare valparna till andra personer som också gör det. Avseende parningen saknas även där grunläggande kunskaper, man avlar på storlek och utseende men ser sällan till hundarnas egenskaper. Eftersom kunskap om sjukdomar och dess ärftlighet ofta skanas avlar man även på sjuka djur (ex. generell demodex). Man avlar utan eftertanke, och uppgörelsen om parning kan ske på trottoaren någonstans i en förort när man träffar någon som har en likadan hund.

Mer:
Begränsning:

Kastreringsprojektet är i dess nuvarande form geografiskt beränsat till uppptagningsområde Stockholms län.

Samarbetspartners:
Bagarmossens djursjukhus, Albano djursjukhus, Hundstallet.

Hundstallet berättar:
"Det är betydligt svårare för Hundstallet att omplacera en hund av kamphundstyp än en hund av annan typ, Hundstallet upplever att "den marknaden är mättad".
Hundstallet säger nej minst en gång per dag till människor som hör av sig till dem och önskar hjälp med att omplacera sin hund av kamphundstyp (vilket dessutom innebär en kostnad för hundägaren om 1500kr). Många av de som ringer till Hundstallet och önskar hjälp med omplacering har i sin tur köpt hunden på annons (ex. blocket) och då köpt en hund som beskrivits som "problemfri" men som sedan visat sig vara något annat. Säljaren har då inte längre gått att nå.
Hundstallet delar inställningen att värdet för denna hundtyp måste öka. Hundstallet vill kunna fortsätta ge hundar av denna typ en chans till ett nytt hem men det förutsätter att antalet av dem inte fortsätter att eskalera i den takt de gör nu -de bra hemmen räcker inte till."





-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0