Att välja hundkurs

Den här texten skrev jag för några år sedan till en omplaceringsverksamhet. Här kommer den igen, liiite uppdaterad:

"Ett trevligt sätt att lära känna sin nya familjemedlem och få en bra start tillsammans kan vara att gå en kurs. Där lär du dig om hundar och kan få tips och råd om vad som passar just dig och din hund av en kunnig instruktör. Samtidigt får din hund träna sig att koncentrera sig på dig, fast det finns andra hundar runt omkring.

När du väljer kurs/instruktör är det viktigt att du är väldigt noggrann! Tyvärr finns det ingen paraplyorganisation i Sverige som kontrollerar sk. instruktörers verksamhet och kunskapsnivå, så i princip vem som helst kan kalla sig instruktör/hundtränare eller hundspykolog. När du har hittat en kurs som verkar passa er, ring upp och prata med instruktören, ta reda på vad hon/han har för utbildning, hur den var uppbyggd och hur lång den var. Gå och titta på ett kurstillfälle och se om metoderna instruktören använder känns rätt för dig och din hund.

Funder också över om instruktören kan din typ av hund och om ni har samma syn på hundträning. Om du ser hunden som en familjemedlem kan det bli fel om du vänder dig till någon som ser hunden som ett arbetsredskap osv. Var kritisk mot de som har patentlösningar. Alltså en metod som hjälper mot alla problem. En typisk patentlösning brukar vara att ”träna mer ledarskap” eller att ”du måste få bättre kontakt”.

Hur man vill träna sin hund är upp till var och en. Men jag tycker inte att våld och hot hör hemma i en bra relation. Så jag brukar förespråka att man jobbar med positiva förstärkning och belöning. Självklart innebär det inte att det ska saknas regler i hundens liv."





-


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0